Dag 2 Marche-en-Famenne - Sedan
11 mei 2013 - Sedan, Frankrijk
De route brengt ons vandaag van Marche-en-Famenne
via Bouillon naar Sedan in Frankrijk. De afstand vandaag is volgens Google-maps 74km.
Na 65 km komen we via Rochefort in Bouillon, bekend om zijn burcht die teruggaat naar de middeleeuwen. Deze 65 km hebben we onder barre weersomstandigheden gefietst. Hagel en regen striemden in onze gezichten. Zelfs de ruitenwissers van de auto hadden er moeite mee. Eindelijk hebben we dan toch het bekende Ardennen-gevoel gekregen.
Bouillon is naturrlijk ook bekend vanwege Godfried van
Bouillon, die - na het oproepen tot het houden van een kruistocht ter bevrijding van Jerusalem tijdens het Concilie van Clermont-Ferrand in 1095 - als één van de leiders van de Eerste Kruistocht optrad. Hij werd na het heroveren van Jerusalem uitgeroepen tot de eerste koning van het koninkrijk Jerusalem, waar hij in 1100 overleed.
Na Bouillon stuurde Els ons letterlijk het verkeerde bos is, waardoor de afstand van vandaag geen 74 maar 90km werd! Achteraf bleek het de mooiste route van de dag. Plotseling met heerlijke zon en prachtige vergezichten passeerden we de Franse grens. We kwamen wel vanaf de verkeerde kant aan in Sedan, dat tot onze verbazing ook nog aan de Maas ligt.
Sedan, middelpunt van het protestantisme in noordelijk Europa, is vooral bekend vanwege zijn fort, het grootste van Europa. Het is nog volledig intakt; hetgeen opvallend is, omdat Sedan zelf in 1940 door de Duitsers volledig werd verwoest.
Het fort werd gebouwd in de 15e eeuw en meet 35.000m2 en
het telt zeven verdiepingen. Je kan er kilometers lang dwalen door een doolhof van smalle trappen en lage plafonds.Het kasteel behield zijn militaire functie tot 1962 en sindsdien is er een museum gehuisvest.
Ieder jaar wordt hier een groots middeleeuws festival gehouden. Alle ruimtes, van de kerkers, de 15e-eeuwse toren tot de woonvertrekken seigneurs staan dan open voor het publiek. In 2013 wordt het middeleeuws festival gehouden in het weekend van 18-19 mei.
Binnen de muren van de vesting bevindt zich ook Hotel Le Château Fort de Sedan, onze refuge voor vanacht, het is afzien op onze tocht..
Overnachting: Hotel Le Chateau Fort, Porte des Princes, Sedan, Frankrijk. We verheugen ons al op de dag van morgen, want dan slapen we in de Champagne streek.

Goed hoor dat jullie dag 2 onder deze barre weersomstandigheden hebben doorstaan. Hopelijk ga je steeds meer t mooie weer tegemoet .
Zet m op!
Liefs Paula
( is het mogelijk dat er op t weblog ook een afstandskaartje bijgevoegd kan worden? Zodat wij jullie route kunnen zien.)
Goed te lezen dat jullie de eerste dag goed zijn doorgekomen met dat vieze weer. En nu maar hopen zodra je als maar zuidelijk gaat het weer steeds beter wordt!
De foto's en de verhalen zijn erg leuk. Geniet van de heerlijk chapagne.