Dag 18 Jaca - Javier.
Dag 18 van Jaca in Aragon naar Javier in Navarra. We bevinden ons nu op de Camina Aragones, die vanaf de Col du Somport (1632m) naar Puente La Reina loopt en daar aansluit op de Camina Frances. Vandaag staan er gepland 67 km op het programma en het worden er uiteindelijk 70. Vooral licht dalend en daarom waren we ook vroeg op onze bestemming in Javier. Een plaatsje met een mooi kasteel en een erg klassiek nostalgisch hotel.
Het avontuur van vandaag werd ingeleid doordat de weg die wij moesten nemen langs het aanzienlijke stuwmeer (Embalse de Yesa), ook wel de Pyreneese zee genoemd, vlak voor Yesa volledig geblokkeerd en ontoegankelijk was gemaakt. Met een omleiding naar de autosnelweg en daar stonden niet te missen borden dat toegang voor onder andere fietsers verboden was. Wat nu te doen. Terugkeren (10 km terug) was geen optie vonden we. We hadden wel Cancellara (op een trainingsrondje waarschijnlijk) wel met hoge snelheid zien terugkomen. Hij was ons eerder met grote snelheid voorbij gegaan. Enfin, wij namen toch de toegang tot de snelweg en stonden al vrij snel een paar honderd meter voor een 1.6km lange tunnelingang. Veel strenge verkeersborden keken ons aan.
Terwijl we in twijfel overlegden wat te doen kwam er een wegwerker met zwaailichten aan. Hij wilde ons terugsturen maar Yvette lukte het in het beste Spaans om de man om te praten. Hij begeleidde ons vervolgens gelukkig met zwaailichten aan door de tunnel, ons afschermend voor het achteropkomend verkeer.
Eenmaal van de snelweg af bracht hij ons in de goede richting terug! We gaven hem breed lachend een hand ten afscheid en hebben de man vereeuwigd in ons fotoverslag.
Enfin, na een heel aangename lunch in een iets verder gelegen klein dorp kwamen we kort na twee uur in hotel Xabier aan, dat ligt tegenover het Kasteel van Javier.
De heilige Francis Xabier is in het kasteel in 1506 geboren en
reisde later via Parijs, waar hij aan de Sorbonne leerling was van de eveneens Spaanse geestelijke (en heilige) Ignatius de Loyola. Beiden worden beschouwd als oprichters van de Societeit van Jezus of wel de Jezuietenorde). Ignatius van Loyola werd de eerste generaal van de orde, terwijl Francis Xabier meer als missionaris optrad; hij reisde naar het verre oosten om daar het katholieke geloof te verkondigen (onder andere in India, Indonesie en China). In 1556 overleed hij in China. Het kasteel van Javier, met de in 1900 aangebouwde Sint-Francis Xabierbasiliek, is eigendom van de Jezuietenorde en dient als bedevaartsoord.
Overnachting: Hotel Xabier, Zona Turistica s/n, Javier, Navarra

Hier uiteindelijk ook zonnig geworden.Jullie zien er allen nog steeds niet afgepeigerd uit!!Petje af!
Liefs en safe trip!
P.s Het was vast niet haar goede spaans..... als wel Yvettes charmes die de man overstag liet gaan.....
Wat een verhaal, goed Yvette om zo'n man weer op je hand te krijgen en zelfs voor jullie uitrijden naar de goede lokatie dat zijn de charmes. Knap werk wat jullie doen! Zet hem op !